Fülöp Márton

Története

Fülöp Márton életének története

Az alapítványt 2016. májusában hoztuk létre gyermekünk, Fülöp Márton emlékére, vele egyeztetve, az Ő kívánságára. 2013. november 12-én hagyott itt bennünket.
Az életéről annyit, hogy mindene volt a labdarúgás, 5 évesen kezdett focizni Charleroi-ban, ahol az Édesapja légióskodott. Ő volt az első edzője is.

Amikor hazajöttünk Belgiumból a BVSC-ben, majd az MTK-ban játszott. 21 évesen került ki a Tottenham Hotspurs csapatához, egy U21-es válogatott meccsen látta meg Bill Jennings menedzser. Itt tudatosan, lépésről-lépésre építették fel a karrierjét, először Chesterfieldbe / league one/, majd Coventry-be / Championship/ adták kölcsön. Mindkét csapatban helyt tudott állni, majd Sunderland következett, ahol már meg is vásárolták, Championship bajnokokként felkerültek a Premier Leauge-be. Marci innen, szintén kölcsön a Leicester City csapatához került, ahol visszarendeléséig minden mérkőzést végigjátszott. Sajnos olyan magas árat kértek érte, hogy nem tudták kifizetni. Sunderland-ben 42 Premier Leauge mérkőzést játszott, illetve kölcsönben a Manchester City-ben további hármat, így Gera Zoltán után Ő mindeddig a második, aki a legtöbbször szerepelt az angol első osztályban. Emellett 95 Championship és 24 görög Super League 1 mérkőzést védett végig. Sajnos itt, Görögországban tudtuk meg, hogy elérte a betegség, így 24 válogatottsággal a háta mögött kellett befejeznie a futballt.

Az Ő kérése volt, hogy egy alapítvány őrizze meg a nevét, egy kapusoknak minden évben megszervezésre kerülő tábor keretében. A helyszín adott volt. Balatonfüred, Marci kedvenc városa. Itt minden segítséget megkapunk ahhoz, hogy színvonalas 5 nappal tartsuk életben emlékét. Reméljük, bár a résztvevők olyan fiatalok, hogy sajnos már nem láthatták Őt játszani, de így megismerhetik a nevét, talán örökre bevésődik az emlékezetükbe. Ha így van, akkor elértük a célunkat. Legnagyobb támogatónk a Magyar Labdarúgó Szövetség, köszönjük nekik a sok segítséget, amelyet évről-évre kapunk.

Tavaly belevágtunk egy új projektbe is a kőbányai Szent László Általános Iskola igazgatójával, Menyhárt Sándor Úrral és tanáraival. Életre keltettünk egy Fülöp Márton Labdarúgás-történeti Vetélkedőt, amely a középiskolások között nagy népszerűségre tett szert, A téma a magyar labdarúgás három legnagyszerűbb időszaka volt. A döntőt szintén az MLSZ támogatta, illetve Budapest X. ker. Kőbánya Önkormányzata,amely tavaly a helyszínt biztosította számunkra, de idén 1 000 000 Ft-ot is rendelkezésünkre bocsátottak. A 2023. novemberi döntőn a legnépszerűbb magyar klub, a Ferencváros lesz a téma. A helyszín pedig a Groupama Aréna. A Fradi is teljes mellszélességgel áll mögöttünk a szervezésben és a lebonyolításban is.

Szintén tavaly, a barátok ötletét megvalósítva először, idén már másodszor szerveztük meg a Fülöp Márton Emléktornát Balatonfüreden, ahol Marci barátai, az Újságíró Válogatott, a Színész Válogatott és a balatonfüredi öregfiúk válogatott vett részt. Válogatott játékosok mellett Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára, Dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere is pályára lépett.

Ezeket a rendezvényeket saját erőből már nehezen tudnánk megvalósítani, így köszönjük a már említetteken kívül a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati támogatását, illetve magánemberekét, akik érdemesnek tartják alpítványunkat a segítésre.